27 sierpnia 2013

Jeszcze raz ciasto czekoladowe.

Przepis już był ale to ciasto ma w sobie więcej oleju, jest bardzo wilgotne ale mniej wyrośnięte. Ciasto będzie wyższe jeżeli przelejecie je do mniejszej i wyższej tortownicy. Pyszne!

Ciasto czekoladowe:
Składniki
400 g czyli 2 szklanka cukru
220 g czyli 1 i 3/4 szklanki  mąki pszennej
65 czyli 3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej ( nie jest konieczna, ja nie zawsze dodaję)
1 łyżeczka soli
2 jajka
235 ml czyli ok. 1 szklanka mleka
120 ml czyli ok. 1/2 szklanki, ja dodaje 150 ml
235 ml. czyli ok. 1 szklanka wrzątku

Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy razem a mokre w oddzielnej misce ( poza wrzątkiem, który dodajemy na samym końcu). Po wymieszaniu składników, zarówno suchych jak i mokrych, do suchych dolewamy mokre. Mieszamy aż składniki się połączą.Wrzątek dolewamy na samym końcu, wlewamy go powoli, żeby stopniowo ogrzać masę. Nie miksujemy tylko mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, lśniącej masy. Ciasto będzie miała konsystencje ciasta naleśnikowego, dość płynne ale nie aż tak bardzo.
Ciasto przelewamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 1 godziny, temp. 180st. Ja piekę najpierw w piekarniku nastawionym góra dól, pod koniec włączam termoobieg (ale można piec na góra dół).
Ciasto dużo nie urośnie, więc ja proponuję mniejsze formy, wtedy ciasto będzie wyższe.
Smacznego!





2 komentarze:

  1. 235 ml czyli 1 szk.
    120 ml czyli1/ niecała 1 szkl. oleju roślinnego dodajcie 250ml, cala szklana albo nawet więcej niż jedna szklana

    troche tego nie rozumiem ;) troszeczke napisane po chinsku, ;) 235ml czyli 1 szkl... czego ?

    z tym olejem tez troszeczke pogmatwane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiłam. Dziękuje za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam Natalia.

      Usuń