Przepis już był ale to ciasto ma w sobie więcej oleju, jest bardzo wilgotne ale mniej wyrośnięte. Ciasto będzie wyższe jeżeli przelejecie je do mniejszej i wyższej tortownicy. Pyszne!
Ciasto czekoladowe:
Składniki
400 g czyli 2 szklanka cukru
220 g czyli 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
65 czyli 3/4 szklanki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej ( nie jest konieczna, ja nie zawsze dodaję)
1 łyżeczka soli
2 jajka
235 ml czyli ok. 1 szklanka mleka
120 ml czyli ok. 1/2 szklanki, ja dodaje 150 ml
235 ml. czyli ok. 1 szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy razem a mokre w oddzielnej misce ( poza wrzątkiem, który dodajemy na samym końcu). Po wymieszaniu składników, zarówno suchych jak i mokrych, do suchych dolewamy mokre. Mieszamy aż składniki się połączą.Wrzątek
dolewamy na samym końcu, wlewamy go powoli, żeby stopniowo ogrzać masę. Nie miksujemy tylko
mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, lśniącej masy. Ciasto będzie miała konsystencje ciasta naleśnikowego, dość płynne ale nie aż tak bardzo.
Ciasto przelewamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do
pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 1 godziny, temp. 180st. Ja piekę najpierw
w piekarniku nastawionym góra dól, pod koniec włączam termoobieg (ale
można piec na góra dół).
Ciasto dużo nie urośnie, więc ja proponuję mniejsze formy, wtedy ciasto będzie wyższe.
Smacznego!
235 ml czyli 1 szk.
OdpowiedzUsuń120 ml czyli1/ niecała 1 szkl. oleju roślinnego dodajcie 250ml, cala szklana albo nawet więcej niż jedna szklana
troche tego nie rozumiem ;) troszeczke napisane po chinsku, ;) 235ml czyli 1 szkl... czego ?
z tym olejem tez troszeczke pogmatwane
Poprawiłam. Dziękuje za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam Natalia.
Usuń