21 sierpnia 2013

Babeczki z dżemem z czarnej porzeczki.

Składniki
4 jajka
ok. 2 szklanki mąki (masa nie będzie ani bardzo rzadka ani bardzo gęsta)
kilka kropel olejku śmietankowego
1 szklanka cukru
ok. 150 g masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mleka lub wody
dżem z czarnej porzeczki 
papierowe papiloty do muffinek lub silikonowe foremki
Przygotowanie
Jajka z cukrem ucieramy, powoli dodajemy masło, olejek i makę, na końcu wodę, nie misksujemy dlugo można nawet tylko wymieszać skladniki do połączenia. Kiedy foremki są wypełnione, dodajemy dżem ok. 1 łyżeczka na każda foremkę. Dżem zapadnie się podczas pieczenia.
Krem
Składniki
śmietanka 30% lub 36 %
odrobina cukru
 odrobina syropu z czarnej porzeczki do zabarwienia kremu
Przygotowanie
Śmietankę ubijamy dodajemy cukier i barwnik.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz