9 września 2013

MakaronoweLOVE z łososiem.

Uwielbiam kuchnię włoską! Jeden z moim ulubionych przepisów (niestety kaloryczny, ale raz na jakiś czas można zgrzeszyć) to ten z łososiem.

Składniki
wędzony łosoś ok 150g
duża smietanka 30%
1 cebula średniej wielkości
pietruszka lub koperek
sól, pieprz biały, papryka w proszku
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ale nie rumienimy. Następnie dodajemy łososia pokrojonego w kawałki, przez ok 2-3 minut podsmażamy na średnim ogniu. Dodajmy śmietankę. Musimy tak długo trzymać patelnie na ogniu aż sos zredukuje się- zgęstnieje. Aby przyspieszyć ten proces można zwiększyć temperature ale trzeba pilnować sosu aby sie nie przypalił lub nie wykipiał. Doprawiamy solą (nie dużo), pieprzem i papryka, na koniec kiedy są bedzie gesty dodajemy pietruszkę lub koper.
W czasie kiedy robimy sos można gotować makaron. Jeśli mamy wszystkie składniki to przygotowanie obiadu zajmuje nam max. 20 minut.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz