Składniki
4 jajka
1 czubata szklanka cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g margaryny - roztopionej i ostudzonej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ja dodałam cukier waniliowy
500 g rabarbaru nie miałam tyle, wiec dodałam jagody
cukier puder do posypania
Składniki na kruszonkę:
1 łyżka miękkiego masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
Przygotowanie
Rabarbar obrać i pokroić
w kostkę.
Całe jajka wbić do miski utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać
z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do naszego kogla mogla.
Pod koniec ubijania dodać stopioną, przestudzoną margarynę i ekstrakt waniliowy.
Tak przygotowane ciasto przelać do formy dopieczenia (najlepiej wyłożyć ją papierem lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą).
Na wierzchu ciasta ułożyć rabarbar i jagody. "
Przygotować kruszonkę. Do miski włożyć miękkie masło, wsypać mąkę i
cukier i palcami rozetrzeć składniki tak, aż konsystencją będą
przypominały mokry piasek. Posypać nią wierzch ciasta.
Piec przez ok. 50 minut w temperaturze 200°C. Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószyć obficie cukrem pudrem."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz