6 listopada 2013

Zielono mi..zupa krem.

Aktualizacja przepisu. Wiosna za oknem zatem i na talerzu tez powinno być wiosennie. Przepis nieco zmieniony. Lżejsza wersja, bo bez serka topionego. Moim zdaniem nic przez to nie traci. Bez długiego wstępuje podaje przepis na Shrek.ową zupę. ;)


Składniki
brokuł, 1 szt
pół pęczka pietruszki
sól
pieprz  czarny lub/i ziołowy
papryka
gałka muszkatołowa (koniecznie)
liście laurowe
ziele angielskie
otarta skórka z połowy cytryny
odrobina śmietany do przybrania
grzanki


Przygotowanie
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie (wraz z zielem angielskimi liściem laurowym) aż będą bardzo miękkie, mogą się nawet rozgotować.
Przecedzamy brokuły, ale wywaru nie wylewamy. Brokuły z  wraz z częścią wywaru blendujemy na gładką masę. Gęstość zupy zależy od ilości płynu jaka jest dodana i od  indywidualnych upodobania. Zblendowane brokuły ponowie trafiają na kuchenkę. Delikatnie podgrzewamy. Doprawiamy przyprawami, gała muszkatołowa jest niezbędna a na koniec świeża posiekana pietruszka.
Kiedy zupa jest już na talerzu, dodajemy grzanki. Można je zrobić samemu:
1) chleb kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła-zwykłego lub klarowanego ( jeżeli używacie zwykłego, pilnujcie żeby się nie przypaliło, dlatego radze klarowane), na masło wrzucamy czosnek
2) kostki chleba układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy oliwą ( ewentualnie doprawiamy), wstwiamy do piekarnika na ok. 10 minut.

No koniec kleks kwaśnej śmietany i otarta skórka z cytryny.

Z takiej ilości wyjdą 4 średnie porcje.
Smacznego.
N.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz