Przepis zasięgnięty z książki Nigelli Lawson. Dostępny tez w internecie tu.
"Składniki
KRUSZONKA:
100g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
3 łyżki cukru demerara
1 DUŻA PORCJA (ok. 300 ml):
100g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
75g mrożonej kruszonki
1 MAŁA PORCJA (ok. 125 ml):
50g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
30g mrożonej kruszonki
100g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę
3 łyżki cukru demerara
1 DUŻA PORCJA (ok. 300 ml):
100g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
75g mrożonej kruszonki
1 MAŁA PORCJA (ok. 125 ml):
50g mrożonych owoców (np. malin, jeżyn, jagód, porzeczek, truskawek, wiśni)
1/2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (albo zwykłego cukru z odrobiną ekstraktu waniliowego)
30g mrożonej kruszonki
Sposób przyrządzenia
Rozgrzej piekarnik do 220 C.
Włóż mrożone owoce do większego albo mniejszego naczynia do zapiekania, oprósz skrobią kukurydzianą i posyp cukrem, a następnie przemieszaj.
Pokrusz na owoce zamrożoną kruszonkę i zapiekaj − w większych naczyniach przez 20 minut, w mniejszych przez 15 minut."
Przepis jest skopiowany. Od siebie dodam, że można dodać białego cukru. :) Podawać koniecznie z lodami. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz